Autogeen las en snij gereedschappen

Met onze laswerkplaats weten wij maar al te goed; het verbruik van Argon en Argon menggassen vorm een aanzienlijke kostenpost bij het lassen!

De keuze van het juiste reduceertoestel en de juiste branders en lasmateriaal is van essentieel belang.


Autogeen lassen: Bij autogeen lassen wordt er gebruik gemaakt van de hitte die vrijkomt bij een sterk exotherme chemische reactie. De brander wordt meestal gevoed met een gasmengsel, omdat het bij gebruikmaking van zuurstof uit de lucht in de regel niet lukt om voldoende hoge temperaturen te bereiken. Gebruikmaking van een mengsel van ethyn en zuivere zuurstof levert een vlamtemperatuur op van meer dan 3100°C.

Autogeen snijden: Een snijbrander vertoont qua opbouw sterke overeenkomst met een brander die gebruikt wordt voor autogeen lassen, maar bij het autogeen lassen wordt ervoor gezorgd dat er géén overdaad aan zuurstof aanwezig is, zodat het materiaal niet verbrandt. De snijbrander is uitgerust met een extra knop voor het toevoegen van extra zuurstof, om het juist wel te laten verbranden.

De snijbrander heeft een kop die doorgaans onder een hoek van 90 graden staat. Centraal is de zuurstoftoevoer; eromheen zijn de mondstukken voor toevoeging van de brandstof. Afhankelijk van de gebruikte brandstof worden verschillende mondstukken gebruikt die op die brandstof zijn afgestemd.

De snijbrander heeft een knop waarmee omgeschakeld kan worden van voorverwarmen naar snijden. Bij het indrukken van die knop wordt een nauwe bundel zuurstof onder hoge druk op het werkstuk geblazen, dat niet alleen voor de verbranding zorgt maar ook de ontstane oxide wegblaast uit de snee. Het is ook goed mogelijk snijbranders geautomatiseerd te gebruiken, met robots. Daarbij worden vaak specifieke mondstukken gebruikt voor bepaalde toepassingen, omdat een robot in staat is zeer gecontroleerde bewegingen te maken en daarmee nauwkeurig bepaalde sneden kan maken. 

Reduceertoestellen hebben als doel een wisselende druk van een bepaald medium terug te brengen tot een lagere, constante druk. Bij normale toepassingen van drukreducties zijn direct gestuurde reduceertoestellen geschikt. Wordt een allerhoogste graad van nauwkeurigheid verlangd dan moeten reduceertoestellen met aanvullende energie gebruikt worden, de zogenaamde pilootgestuurde ventielen.

Bron: wikipedia

Wij kunnen u, met jarenlange ervaring, adviseren in de juiste keuze voor uw autogeen las en snijbranders. Ook staan wij voor vragen en reparaties tot uw dienst!

Meer informatie?

Neem contact op en informeer naar de mogelijkheden!

Of bekijk de brochures!